کاربرد چیلر: معرفی ویژگیهای انواع چلیر
کاربرد چیلر چیست؟ چیلرها سیستمهایی هستند که کاربردهای متفاوتی، از جمله سرمایش، گرمایش، تهویه مطلوب هوا و رطوبت را بر عهده دارند. از خانههای مسکونی گرفته تا کارخانههای صنعتی از آنها استفاده میشود. در این مقاله سعی شده است که با توجه به نیاز شما، محیط نصب سیستم، نوع استفاده از آن، هزینهها و… انواع چیلرها و کاربرد هر یک از آنها به شما معرفی شود تا بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید.
کاربرد چیلر تراکمی
چیلر های جذبی به طور کلی، معمولا برای تهویه هوا و سرمایش محیط استفاده میشوند و کارکرد آنها به این صورت است، که انرژی را از یک محیط گرفته و به شکل دیگری به محیطی دیگر میفرستند. این چیلرها معمولا در ساختمانهای اداری، تجاری، کارخانهها و … استفاده میشوند، و انواع متفاوتی دارند. مانند چیلرهای تراکمی هوا خنک، آب خنک و تبخیری که هر یک ساختار متفاوتی داشته و کارکرد آنها با یکدیگر متفاوت است.
کاربرد چیلر تراکمی تبخیری
این نوع از چیلرهای تراکمی به نسبت دو نوع دیگر، هوا خنک و آب خنک از سیستم و تکنولوژی پیشرفتهتری استفاده میکند. کاربرد آن معمولا برای سرمایش، گرمایش محیط و تهویه هوا است؛ و عمده استفاده از آن در ساختمان های اداری و تجاری است؛ به دلیل کارآمدی بالاتر آن و ابعاد کوچکتری که به نسبت نوعهای دیگر دارد در محیطهای کوچک و شهری استفاده بیشتری دارد.
کاربرد چیلر تراکمی آب خنک
عمده استفاده چیلرهای آب، در کارخانههای صنعتی، برای خنک سازی قطعات و فرآیندها است؛ زیرا فقط چیلرهای تراکمی آب خنک توانایی پایین بردن دما تا منفی ده درجه سانتی گراد را دارند. ولی درکنار این مورد برای سرمایش و تهویه هوا نیز در سرد خانهها، سیلوها، ساختمان های اداری و مسکونی نیز استفاده میشوند.
کاربرد چیلر تراکمی هوا خنک
چیلرهای هوا خنک نیز، مانند دو نوع دیگر چیلرهای تراکمی عملیات سرمایش و تهویه آب را انجام میدهند. ولی به دلیل قابلیت تنظیم این نوع چیلرها و انجام سرمایش و تهویه به صورت نقطهای یا گسترده استفاده بیشتر آنها در ساختمانهای اداری، تجاری و بهداشتی است و دمای محیط را میتوانند به منفی سه درجه سانتی گراد نیز برسانند؛ ولی در حالت کلی مانند چیلر آبخنک نمیتوانند موجب سرمایش دستگاه یا محیط بشوند.
مقایسه چیلر تراکمی آبخنک هوا خنک و تبخیری
راندمان:
بازدهی و راندمان کلی چیلرهای تراکمی آبخنک و هوا خنک، با درنظرگرفتن هر یک از هزینههای کلی و جانبی مخصوص هر یک، تقریباً یکسان است؛ ولی راندمان چیلرهای تراکمی تبخیری به دلیل استفاده کمتر از انرژی و داشتن تکنولوژی پیشرفته آنها از دو نوع دیگر بیشتر است.
هزینه نگهداری و تعمیرات:
چیلرهای تراکمی آبخنک به دلیل استفاده از مخزن آب و وجود آب راکد در آن امکان رشد جلبکها، ایجاد کریستال و به وجود آمدن آلودگیهای آبی وجود دارد که نیازمند تمیزکردنهای دورهای یا تعویض قطعات دارد. درحالی که در چیلرهای تراکمی هوا خنک، به دلیل وجود فنها و دستگاههای لازم برای جلوگیری از صدای آنها، هزینهای نیز اضافه بر خود سیستم چیلر بر دوش مصرفکننده میگذارند. از طرف دیگر در چیلر تراکمی تبخیری به دلیل سیستمهای هوشمند و جدید هزینه قطعات آن نیز بیشتر از قطعات اولیه، دو چیلر دیگر است.
آلودگی صوتی:
آلودگی صوتی در چیلر تراکمی هوا خنک به دلیل وجود فنها نسبت به دو چیلر دیگر بیشتر است؛ و نیازمند راهکارهایی برای کمکردن صدا است. در حالی که در چیلرهای تراکمی آبخنک و تبخیری باوجود اندک صدای آنها به دلیل قرارگیری در موتورخانه، انبار و یا پشتبام همان مقدار اندک صدا نیز شنیده نمیشود.
انرژی مصرفی:
انرژی اولیه مصرفی در چیلرهای تراکمی تبخیری، از دو نوع آب و برق است که در حالت کلی نسبت به دو نوع دیگر انرژی کمتری را مصرف میکند. در حالی که چیلر تراکمی آبخنک از مقدار زیادی آب استفاده کرده و پس از استفاده از آب به دلیل تبخیر آن توسط گرمای محیط و قطعات، دیگر بازگردانده نمیشود و برای استفاده در شرایط اقلیمی گرمسیری مناسب نیست. چیلرهای تراکمی هوا خنک نیز از مقدار زیادی برق استفاده میکنند که باید هزینه آن در هنگام تصمیم گیری در نظر گرفته شود.
کاربرد چیلر جذبی
این نوع چیلرها عمدتاً به دلیل اندازه بزرگ خود و وزن بالا در کارخانههای صنعتی در بخشهای فلزکاری، ریختهگری، جوشکاری، پتروشیمی و… استفاده میشوند. مکانیزم آنها بهگونهای است که باید گرمای و انرژی اتلافی موجود در محیط یا دستگاه را جذب کرده و آن را به شکل سرمایش دفع کنند. به همین منظور استفاده آنها، در محیطهایی که اتلاف گرما و انرژی وجود دارد پیشنهاد میشوند؛ زیرا در این حالات بسیار کارآمد بوده و راندمان بالایی نیز دارند.
چیلرهای جذبی نیز انواع متفاوتی دارند، که تنها تفاوت آنها، در نوع سوخت مورداستفاده اولیه آنها است. مانند چیلرهای جذبی آب داغ، آب گرم، فشار پایین و… .
مقایسه چیلر جذبی و تراکمی
راندمان: در شرایط یکسان راندمان چیلرهای تراکمی تقریباً سه تا شش برابر چیلرهای جذبی است. اما اگر چیلرهای جذبی با توجه به نوع سیستم کاری خود در مکان مناسب نصب و استفاده شوند راندمان بالاتری نسبت به چیلرهای تراکمی در همان محیط دارند. پس راندمان هر یک در مکان مناسب اگر استفاده شوند بالا است و نیاز شما را برآورده میکند.
- ابعاد و وزن دستگاه: چیلرهای جذبی عمدتاً، هم وزن و هم ابعاد بزرگتری نسبت به چیلرهای تراکی دارند و نیازمند محیط کافی و زیرسازی مناسب هستند.
- انرژی مصرفی: چیلرهای جذبی با استفاده از انرژیهای فسیلی و طبیعی کار میکنند؛ در حالی که انرژی مصرفی چیلرهای جذبی آب و برق است.
- آلودگی صوتی: در چیلرهای جذبی به غیر از مورد شعله مستقیم، به علت یکپارچه بودن سیستم و تحرک آن میزان صدای تولیدی دستگاه کمتر از چیلرهای تراکمی است.
- هزینه نگهداری و تعمیرات: هزینه چیلرهای جذبی از نظر انرژی اولیه مصرفی، کمتر از چیلرهای تراکمی است. ولی هزینه نصب و تعمیرات آن به دلیل بزرگتر و حساسبودن قطعات نیازمند افرادی با تخصص بالاتر است. همچنین دارای قطعات جانبی بیشتری نیز هست.
سخن پایانی
با توجه به مواردی که به آن اشاره کردیم، شما میتوانید با توجه به نیاز خود و محیط استفاده در کنار موارد دیگر مانند هزینه، شرایط اقلیمی و… انتخاب درستی برای خرید و استفاده از چیلر داشته باشید که بتواند پاسخگوی نیازهای شما باشد. اگر شما نیز اطلاعات و سؤالی در این زمینه دارید میتوانید با ما به اشتراک بگذارید.
بیشتر بخوانید:
نحوه تنظیم گرمایش اسپلیت برای فصول سرد سال